Prijswinnaars wedstrijd Religieus Erfgoed bekend gemaakt

Prijsuitreiking en opening tentoonstelling goed bezocht

Zaterdag 13 september, tijdens het open monumentenweekend was het de aftrap voor Provincie Noord-Brabant om invulling te geven aan het Jaar van het Religieus Erfgoed. In Kaatsheuvel heeft Stichting Sterk een tentoonstelling ingericht in de bibliotheek. Tijdens de opening werden ook de prijswinnaars van de door STERK uitgeschreven wedstrijd bekend gemaakt.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 30 september in de bibliotheek. Naast de stukken van de prijswinnaars is er ook ander uniek materiaal te zien. Bijvoorbeeld de eerste kerkhofplattegrond van het Sint Jozefkerkhof. Deze is door Parochie Kaatsheuvel ter beschikking gesteld. Dagelijks, óók op zaterdag, zullen er unieke documentaires over de St. Jozef kerk, de Berndijk en pastoor van Bragt te zien zijn. De films zijn ter beschikking gesteld door Frans Beerens. Hij heeft hiermee de eerste prijs in de categorie films behaald.

Tijdens de opening, die goed werd bezocht, werden ook de andere prijswinnaars bekend gemaakt.

De prijswinnaars in de andere categorieën zijn: Foto’s: Eerste prijs, mevrouw Akkermans met een fotoserie van de eerste begrafenis op het St. Jozefkerkhof. De  tweede prijs was voor de heer Henskens die een aantal foto’s instuurde die de verbondenheid van de kerk met de sportverenigingen toonde. De gedeelde derde prijs gingen naar mevrouw Verploegen en mevrouw Maijers.

In de categorie verhalen ging de eerste prijs naar de heer Van de Ven, met een verhaal over de “stinkrijke graanhandelaar De Klijn. Wij noemden hem ook wel “het gouden klompke”.” De tweede prijs was voor Jan van Kuijk met het verhaal over Piet van Corstanje. De derde prijs was voor mevrouw Kantelberg. In de categorie gedichten was maar een prijs en die was voor de heer C, Grootswagers voor zijn gedicht over St. Jozef.

Mevrouw van Meel behaalde een tweede prijs in de categorie schilderijen en de heer  Meijer een eerste prijs. Hij kreeg bovendien ook de extra St. Jozefprijs.